Nazorg voor de kinderen die zijn behandeld tijdens de zwangerschap

Niet alleen de eerste periode na de geboorte van uw kind vinden wij belangrijk, maar ook de verdere ontwikkeling van uw kind na een foetale behandeling. Daarom willen wij u en uw kind op vaste momenten uitnodigen op onze follow-up polikliniek Neonatologie:

  • Alle kinderen die na de foetale behandeling na minder dan 30 weken zwangerschap en/of te klein voor de duur van de zwangerschap worden geboren, ontvangen een uitnodiging voor een controle op de leeftijd van 6 maanden, 12 maanden, 2 jaar, 5½ jaar en 8 jaar (5 controle momenten).

  • De kinderen die na de foetale behandeling na meer dan 30 weken zwangerschap worden geboren en meer dan 1500 gram wegen, ontvangen een uitnodiging voor een controle op 2 jaar, 5½ jaar en 8 jaar (3 controle momenten).

Tijdens deze controle-momenten kijken een kinderarts, kinderfysiotherapeut en/of kinderpsycholoog naar de ontwikkeling van uw kind en zijn we er voor uw vragen. Alle controles zijn volgens de Landelijke richtlijn Neonatale Follow-up (LNF). Klink hier voor de folder follow-up Neonatologie. 

Meestal ontwikkelen kinderen die tijdens de zwangerschap zijn behandeld zich goed. Soms loopt de ontwikkeling anders en/of zijn er problemen met bewegen, gedrag of op school. Dan is het belangrijk om dit op tijd vast te stellen en zo nodig te starten met begeleiding. In het patiëntportaal van uw kind is hierover meer informatie te vinden. Ook willen wij, als zorgverlener, blijven leren en verbeteren om zo goed mogelijk voor u en toekomstige ouders en kinderen te kunnen zorgen.

Indien uw kind wordt geboren in een ander ziekenhuis dan het LUMC, dan kan het zijn dat u deze follow-up controles al krijgt in het ziekenhuis waar uw kind is geboren. In dat geval hoeft u niet nog eens naar het LUMC te komen voor dezelfde controles, maar vragen wij deze gegevens graag op bij de behandelend arts. Hiervoor hebben wij uw toestemming nodig. 

U bent uiteraard altijd welkom in het LUMC, ook als u alleen vragen of opmerkingen heeft. U kunt ons bereiken op This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. of via het patiëntportaal van uw kind. U kunt via uw patiëntportaal, met een machtiging, terecht in het portaal van uw kind. Machtiging is aan te vragen via deze link